Featured Post

Solutions for bad breath

Resim
 Solutions for bad breath Bad breath is one of the problems that almost everyone has experienced and continues to experience.  Generally, when people go to work without having breakfast in the morning, there is a bad smell in their mouth, and this smell makes the other person very uncomfortable.  In addition, individuals who constantly consume tea and cigarettes are frequently exposed to bad breath. You can get rid of bad breath by eating parsley leaves soaked in salt or vinegar.  Apart from these, chewing fennel seeds and coffee are very effective in eliminating bad breath.  Apart from these, an apple eaten while hungry helps eliminate bad breath in a short time.  Moreover, apple consumption is a very effective food for the regular functioning of the intestines. If you are looking for a long-term solution for bad breath rather than a short-term one;  You can obtain a permanent method by rinsing your mouth with lemon water 4 - 5 times a day.  This...

Sedef Hastalığı | Sedef HastalığıTedavisi



genel bakış




Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin yaşam döngüsünü hızlandıran yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Hücrenin cildin yüzeyinde hızla birikmesine neden olur. Ekstra deri hücreleri kaşıntılı ve bazen ağrılı olan pulları ve kırmızı lekeleri oluşturur.


Sedef hastalığı sıklıkla gelen ve giden kronik bir hastalıktır. Tedavinin ana amacı, cilt hücrelerinin bu kadar hızlı büyümesini engellemektir.




Sedef hastalığı için tedavi yoktur, ancak semptomları yönetebilirsiniz. Nemlendirme, sigarayı bırakma ve stres yönetimi gibi yaşam tarzı önlemleri yardımcı olabilir.






belirtiler










Psoriasis belirtileri ve semptomları herkes için farklıdır. Ortak belirtiler ve semptomlar şunlardır:


  • Cildin kırmızı lekeleri kalın, simli pullarla kaplı

  • Küçük ölçekli lekeler (yaygın olarak çocuklarda görülür)

  • Kanama ihtimali olan kuru, çatlamış cilt

  • Kaşıntı, yanma veya ağrı

  • Kalınlaşmış, çukur veya ridged tırnaklar

  • Şişmiş ve sert eklemler



Psoriasis yamaları, kepek benzeri bir ölçeklemenin birkaç noktasından geniş alanları kaplayan majör erüpsiyonlara kadar değişebilir.


Çoğu psöriazis döngüsü birkaç hafta veya ay boyunca parlar, daha sonra bir süre boyunca azalır ve hatta tamamen remisyona girer.


Birkaç çeşit sedef hastalığı vardır. Bunlar şunları içerir:


  • Plak sedef hastalığı. En yaygın biçim olan plak psoriazis, gümüş pullarla kaplı kuru, kabarık, kırmızı deri lezyonlarına (plaklara) neden olur. Plakalar kaşıntılı veya ağrılı olabilir ve az ya da çok sayıda olabilir. Vücudunuzda, cinsel organlarınız ve ağzınızın içindeki yumuşak doku da dahil olmak üzere her yerde olabilirler.

  • Tırnak sedef hastalığı. Sedef hastalığı tırnakları ve ayak tırnaklarını etkileyerek çukurlaşmaya, anormal tırnak büyümesine ve renk kaybına neden olabilir. Psoriatik tırnaklar tırnak yatağından (onikoliz) gevşeyebilir ve ayrılabilir. Ciddi vakalar çiviyi parçalayabilir.


  • Guttat sedef hastalığı. Bu tip öncelikle genç yetişkinleri ve çocukları etkiler. Genellikle strep boğaz gibi bakteriyel bir enfeksiyon tarafından tetiklenir. Gövde, kollarınız, bacaklarınızda ve kafa derisinde küçük, su damlası şeklindeki, şişlik lezyonları ile işaretlenmiştir.


    Lezyonlar ince bir skala ile kaplanır ve tipik plaklar kadar kalın değildir. Kendi başına giden tek bir salgın olabilir veya tekrarlayan bölümlere sahip olabilirsiniz.


  • Ters sedef hastalığı. Bu temelde koltuk altlarındaki, kasıklarda, göğüslerin altında ve cinsel organların etrafında cildi etkiler. Ters psoriazis, sürtünme ve terleme ile kötüleşen kırmızı, iltihaplı pürüzsüz lekelere neden olur. Fungal enfeksiyonlar bu tip sedef hastalığını tetikleyebilir.


  • Püstüler sedef hastalığı. Bu yaygın olmayan psoriazis formu yaygın yamalar (jeneralize püstüler psoriasis) veya elleriniz, ayaklarınız veya parmak uçlarınızdaki daha küçük alanlarda oluşabilir.


    Genellikle çabuk gelişir, cildiniz kırmızılaşır ve yumuşadıktan sonra pus doldurulmuş kabarcıklar sadece birkaç saat sonra ortaya çıkar. Kabarcıklar sıklıkla gelip gidebilir. Genelleştirilmiş püstüler psoriasis ayrıca ateş, titreme, şiddetli kaşıntı ve ishale neden olabilir.


  • Eritrodermik sedef hastalığı. Psoriasisin en az görülen tipi, eritrodermik sedef hastalığı tüm vücudunuzu kaşınabilen veya yoğun şekilde yanabilen kırmızı, soyulmuş bir döküntü ile kaplayabilir.

  • Psoriatik artrit. İltihaplı, pullu deriye ek olarak, psoriatik artrit, artritin tipik olan şişmiş, ağrılı eklemlere neden olur. Bazen eklem semptomları psoriazisin ilk veya tek tezahürüdür veya bazen sadece tırnak değişiklikleri görülür. Semptomlar hafif ila şiddetli arasında değişir ve psoriatik artrit herhangi bir eklemi etkileyebilir. Hastalık genellikle diğer artrit formları kadar sakat olmamasına rağmen, en ciddi vakalarda kalıcı deformiteye yol açabilen sertlik ve ilerleyici eklem hasarına neden olabilir.



Ne zaman doktora görünmek



Sedef hastalığından şüpheleniyorsanız, muayene için doktorunuza başvurun. Ayrıca, sedef hastalığınız varsa doktorunuzla konuşun:


  • Rahatsızlık ve ağrıya neden olur

  • Rutin görevleri yerine getirmeyi zorlaştırır

  • Cildinizin görünümü hakkında endişelenmenize neden olur

  • Ağrı, şişlik veya günlük görevleri yerine getirememe gibi eklem problemlerine yol açar.



Belirtileriniz ve semptomlarınız kötüleşiyorsa veya tedavi ile düzelmiyorsa tıbbi yardım alın. Sedef hastalığını yönetmek için farklı bir ilaca veya tedavilerin bir kombinasyonuna ihtiyacınız olabilir.


Nedenler



Sedef hastalığının nedeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak vücudunuzda T hücreleri ve nötrofiller olarak adlandırılan diğer beyaz kan hücrelerinin bağışıklık sistemi problemi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.


T hücreleri normalde virüs veya bakteri gibi yabancı maddelere karşı savunmak için vücuttan geçerler.


Ama eğer sedef hastalığınız varsa, T hücreleri bir yarayı iyileştirmek ya da bir enfeksiyonla savaşmak gibi yanlış bir şekilde deri hücrelerine saldırabilir.


Aşırı aktif T hücreleri ayrıca, sağlıklı cilt hücrelerinin, daha fazla T hücresinin ve diğer akyuvar hücrelerinin, özellikle nötrofillerin artan üretimini tetikler. Bunlar deride kızarıklığa neden olur ve bazen püstüler lezyonlarda irin. Sedef hastalığı kaynaklı bölgelerde dilate kan damarları deri lezyonlarında sıcaklık ve kızarıklık yaratır.


Süreç, yeni cilt hücrelerinin cildin en dış katmanına çok hızlı bir şekilde hareket ettiği ve haftalar yerine günler içinde devam eden bir döngü haline gelir. Cilt hücreleri, cildin yüzeyinde kalın, pullu lekeler oluşturarak tedaviyi döngüyü durduruncaya kadar devam eder.


Sadece sedef hastalığı olan kişilerde T hücrelerinin arızalanmasına neden olan şey tam olarak açık değildir. Araştırmacılar hem genetik hem de çevresel faktörlerin rol oynadığını düşünüyor.


Sedef hastalığı tetikleyicileri



Sedef hastalığı tipik olarak tanımlayabileceğiniz ve önleyebileceğiniz bir tetikleyici nedeniyle başlar veya kötüleşir. Sedef hastalığı tetikleyebilir faktörler şunlardır:


  • Strep boğaz veya cilt enfeksiyonları gibi enfeksiyonlar

  • Kesilmiş veya kazıma, böcek ısırığı veya şiddetli güneş yanığı gibi deride yaralanma

  • Stres

  • Sigara içmek

  • Ağır alkol tüketimi

  • D vitamini eksikliği

  • Bazı ilaçlar - bipolar bozukluk için reçete edilen lityum dahil, beta blokerler, antimalaryal ilaçlar ve iyodürler gibi yüksek tansiyon ilaçları



Risk faktörleri



Herkes sedef hastalığı geliştirebilir, ancak bu faktörler hastalığı geliştirme riskinizi artırabilir:


  • Aile öyküsü. Bu en önemli risk faktörlerinden biridir. Sedef hastalığı olan bir ebeveyne sahip olmak hastalığa yakalanma riskinizi artırır ve sedef hastalığı olan iki ebeveynin olması riskinizi daha da artırır.

  • Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar. HIV'li kişiler, sağlıklı bağışıklık sistemi olan insanlardan daha fazla sedef hastalığı geliştirir. Tekrarlayan enfeksiyonlara, özellikle strep boğazına sahip çocuklar ve genç erişkinler de yüksek risk altında olabilir.

  • Stres. Stres bağışıklık sisteminizi etkileyebileceğinden, yüksek stres seviyeleri sedef hastalığı riskinizi artırabilir.

  • Obezite. Aşırı kilo sedef hastalığı riskini artırır. Tüm psoriazis tipleri ile ilişkili lezyonlar (plaklar) sıklıkla cilt kırışıklarında ve kıvrımlarında gelişir.

  • Sigara içmek. Sigara tütün sadece sedef hastalığı riskini artırmaz, aynı zamanda hastalığın şiddetini de arttırabilir. Sigara, ayrıca hastalığın ilk gelişiminde de rol oynayabilir.



Komplikasyonlar



Sedef hastalığınız varsa, bazı hastalıkları geliştirme riski daha yüksektir. Bunlar şunları içerir:


  • Psoriatik artrit. Sedef hastalığının bu komplikasyonu bazı eklemlerde eklem hasarına ve işlev kaybına neden olabilir, bu da zayıflatıcı olabilir.

  • Göz koşulları. Sedef hastalığı olan kişilerde konjunktivit, blefarit ve üveit gibi bazı göz bozuklukları daha yaygındır.

  • Obezite. Sedef hastalığı olan, özellikle daha şiddetli hastalığı olanlar, obez olma olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte, bu hastalıkların nasıl bağlantılı olduğu net değildir. Obezite ile ilişkili iltihap, sedef hastalığının gelişiminde rol oynayabilir. Ya da sedef hastalığı olan kişilerin, muhtemelen sedef hastalığından dolayı daha az aktif oldukları için kilo almaları daha olasıdır.

  • 2 tip diyabet. Sedef hastalığı olan kişilerde tip 2 diyabet riski artmaktadır. Sedef hastalığı daha şiddetli, tip 2 diyabet olasılığı daha fazladır.

  • Yüksek tansiyon. Sedef hastalığı olan kişilerde yüksek tansiyona sahip olma olasılığı daha yüksektir.

  • Kalp-damar hastalığı. Sedef hastalığı olan kişilerde, kardiyovasküler hastalık riski, hastalığı olmayanlar için iki kat daha yüksektir. Sedef hastalığı ve bazı tedaviler ayrıca düzensiz kalp atışı, felç, yüksek kolesterol ve ateroskleroz riskini artırır.

  • Metabolik sendrom. Yüksek tansiyon, yüksek insülin seviyeleri ve anormal kolesterol düzeyleri de dahil olmak üzere bu küme koşulları, kalp hastalığınızın riskini artırır.

  • Diğer otoimmün hastalıklar. Çölyak hastalığı, skleroz ve Crohn hastalığı olarak adlandırılan inflamatuar bağırsak hastalığının sedef hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir.

  • Parkinson hastalığı. Bu kronik nörolojik durumun sedef hastalığı olan kişilerde ortaya çıkması daha olasıdır.

  • Böbrek hastalığı. Orta ila şiddetli sedef hastalığı daha yüksek bir böbrek hastalığı riskine bağlanmıştır.

  • Duygusal problemler. Sedef hastalığı yaşam kalitenizi de etkileyebilir. Sedef hastalığı düşük benlik saygısı ve depresyon ile ilişkilidir. Sosyal olarak da çekilebilirsin.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Akrep Burcu Erkeği Genel Özellikleri

Nefsin Rüyaları Nefsin Gördüğü Rüyalar

Korku İçin Dua | Korku İçin Okunacak Esma |